Banner Forensica

Vingerafdrukken onderzoek

Enige tijd geleden kregen wij het verzoek om een onderzoek in te stellen naar verdwenen geld. Het slachtoffer was een oudere dame die in een verzorgingstehuis woont. Tijdens het intakegesprek gaf zij aan, dat ze haar geld altijd in enveloppen bewaarde boven in een kastje. Tevens gaf zij aan, dat niemand anders de locatie van de enveloppen wist, behalve de medewerkster van de thuishulp.
De politie wilde geen onderzoek instellen, omdat er te weinig aanknopingspunten waren.

In een dergelijke casus kan Forensica uitkomst bieden.
De betreffende enveloppen werden onderzocht op dactyloscopische sporen (vingerafdrukken). Middels een ninhydrine oplossing kunnen latente vingersporen, zichtbaar gemaakt worden. Door een chemische reactie tussen de aanwezige aminozuren in de vingerafdrukken en de ninhydrine oplossing, slaan de vingerafdrukken paars uit. Hierdoor werden alle aanwezige vingerafdrukken op de enveloppen mooi zichtbaar.

Vervolgens moesten de vingerafdrukken worden geïdentificeerd. Allereerst met de opdrachtgever omdat zij de enveloppen regelmatig aanraakte. Na dat onderzoek bleef er nog één onbekende vingerafdruk over.
Deze onbekende vingerafdruk kon nu worden vergeleken met de vingerafdrukken van de medewerkster van de thuishulp.

Er was echter een probleem. We hadden niet de beschikking over de vingerafdrukken van de thuishulp medewerkster. Daarom hebben we haar uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek hebben wij duidelijk gemaakt dat er een onbekende vingerafdruk is aangetroffen op de enveloppen van opdrachtgeefster en dat het vermoeden bestaat dat zij de donor is. Na een goed gesprek heeft de medewerkster vrijwillig haar vingerafdrukken afgestaan en bleken deze overeen te komen met de onbekende vingerafdruk.

Opdrachtgeefster heeft ons rapport gebruikt om de zaak aan te kaarten bij de thuiszorg instelling waarop de medewerkster is ontslagen. Er volgde geen strafrechtelijke procedure.

Het is vaak mogelijk om toch een onderzoek in te stellen, zelfs als de politie aangeeft dat zij geen onderzoek gaan doen.
Bel daarom altijd vrijblijvend met Forensica en we bespreken de mogelijkheden voor uw zaak.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die Forensica heeft te bieden op het gebied van vingerafdrukken onderzoek? Klik dan hier.

Forensica,
uw partner in Forensisch onderzoek