Banner Forensica

Big brother is watching you!

Dat de overheid steeds meer gegevens van ons verzameld, weet iedereen. Tegenwoordig moet iedereen die een nieuw paspoort of ID-kaart aanvraagt, vingerafdrukken afstaan welke worden opgeslagen in een centrale database. Dit is voor de overheid natuurlijk een erg handig middel om de identiteit van een persoon te controleren, zeker met de eenvoudige manieren waarop persoonsdocumenten kunnen worden vervalst. Vingerafdrukken kunnen niet vervalst worden en daarom kan de identiteit van een persoon gemakkelijk worden vast gesteld.

Maar stel nu dat deze gegevens op straat komen te liggen. Dan zou een kwaadwillende er wellicht mee aan de haal kunnen gaan. Momenteel zouden criminelen misschien nog weinig kunnen uithalen met jouw vingerafdrukken, maar wie weet wat de toekomst biedt. De technieken gaan met grote sprongen vooruit. Het is goed mogelijk dat in de nabije toekomst, criminelen wel gebruik kunnen maken van deze vingerafdrukken. Een vingerafdruk is natuurlijk wel de meest unieke eigenschap die een persoon bezit.

En hoe zit het met DNA-profielen. Uit de zaak Vaatstra blijkt, dat wanneer we van ieder persoon in Nederland een DNA-profiel beschikbaar hebben, deze en vele andere zaken allang opgelost zouden zijn. Een mooi toekomstperspectief. Maar wat als deze gegevens op straat komen te liggen? We moeten er niet aan denken.

En het wordt allemaal werkelijkheid. In september kwam het nieuws naar buiten dat bij een Amerikaanse overheidsinstantie 5.6 miljoen vingerafdrukken zijn gestolen door middel van een hack. Wat gaat er nu met deze gestolen vingerafdrukken gebeuren? Komen er straks onschuldigen achter de tralies te zitten, omdat hun vingerafdrukken zijn gevonden op een plaats delict waar zij nooit geweest zijn?

Het is al langer bekend dat persoonsgegevens verkocht worden op het 'deep web' van het internet. Zijn daar nu ook de gestolen vingerafdrukken te koop van deze Amerikanen?

Er zitten veel voordelen aan deze biometrische identificatiemethoden. Echte,r wanneer een kwaadwillende deze in handen krijgt, wat zegt een vingerafdruk op een plaats delict dan straks nog over de dader?

Forensica,
uw partner in Forensisch onderzoek